Arja Seppänen: Olen saanut ihan valtavasti aikaan reilun 15 vuoden aikana!

Ajankohtaista

Sain tekstiviestin iltahetkeeni torkkupeiton alle, että Katajassa tarvittaisiin kevääksi lisätyövoimaa. Valpastuin. Jo viikon kuluttua olin remmissä mukana luomassa uutta PariAsiaa -luentosarjaa.

Oli kuin olisin sukeltanut tuttuun, lämpimään veteen. Aivoni olivat levänneet muutaman vuoden opiskeluympyröissä parisuhteen palikoiden pyörittämisestä. Innostuksen energia kupli mielessäni ja kehossani.

Tuttujen aiheiden keskellä tein aikamatkaa omaan työhistoriaani.

Osallistuin ensimmäiselle parisuhteen vuorovaikutustaitojen kurssille vuonna 1985. Sen jälkeen se on ollut menoa. Olin perustamassa Katajaa, -silloin toimin vertaisohjaajana ja -kouluttajana. Päätyöni tein kuitenkin koulumaailmassa, mutta aavistelin, että parisuhdetyössä olisin todella elementissäni.

Niinhän siinä kävi, että tärkeitä ovia aukeni. Vuonna 1997 Katajan ensimmäisenä työntekijänä olin ohjastamassa valtakunnallista Matka jatkuu -projektia suuren yleisön tietoisuuteen.

Yksi keskeinen tavoite oli puhua parisuhteen hoitamisesta mahdollisimman luonnollisena asiana.

Tuohon aikaan oli tavallista kuulla, kuinka pariskunnat tulivat kurssille salaa sukulaisiltaan ja ystäviltään. Syy salaamiseen liittyi tulkintaan, että parisuhdekurssille tullaan ongelmien ja kriisien takia. Ja kukapa halusi tulla leimatuksi. Tätä väärinymmärrystä on pyritty muuttamaan kaikissa luotsaamissani projekteissa ja hankkeissa.

Tuolloin oli myös tavallista, että pariskuntia työssään kohtaavat työntekijät tiesivät ohjata pareja parisuhdeterapiaan mutta eivät tienneet juurikaan parisuhdetta vahvistavasta, ongelmia ennaltaehkäisevästä työmuodosta.

Kehitystä on tapahtunut 80-luvulta valtavasti. Parisuhde on tänä päivänä julkisuudessa kiinnostava ja paljon puhuttu aihe. Osallistuminen parisuhdekursseille ja -tapahtumiin on tullut luonnolliseksi. Eikä ole harvinaista, että kursseja puhelimen päässä tiedusteleva on mies, kun se 80-luvulla oli lähes poikkeuksetta nainen.

Katajan nykyisessä työssä näkyy uudella tavalla parien ja perheiden monimuotoisuus.

On riemastuttavaa, kuinka suuri kysyntä eri koulutuksilla ja materiaaleilla on pareja työssään kohtaavien työntekijöiden taholta.

Kehitys tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että Katajan työssä on sovellettu uusilla tavoilla ja uusille kohderyhmille jo 70-luvulla Suomeen tuotuja hyviä parisuhteen työkaluja ja menetelmiä.

Oma toiveeni onkin, että Katajalla yhdistyksenä säilyy edelleen vahvat juuret omaan historiaan ja suuret siivet tulevaisuuteen.

Kieltämättä tekemäni aikamatka on synnyttänyt iloista hämmennystä. Olen saanut ihan valtavasti aikaan reilun 15 vuoden aikana: kolme valtakunnallista parisuhdeprojektia (Matka jatkuu, Virtaa välillämme ja Parisuhteen palikat) tapahtumineen ja materiaaleineen sekä Solmu parisuhteessa – toimintamallin ja Sylikkäin kurssin kehittäminen yhteistyössä Katajan kanssa.

Motivaationi tähän työhön on ollut moniulotteinen.

Olen henkilökohtaisessa elämässä nuoresta saakka kaivannut elävää ja rikasta parisuhdetta ja perhe yhteisönä on tärkeä arvoni. Kaipuullani on omat juurensa lapsuuden vaille jäämisessä.

Ihmiskeskeisenä persoonana olen parisuhdeteemoissa saanut askaroida kiinnostavissa elämän perusaiheissa. Uskon, että lähimmässä ihmissuhteessa tehty ”hyvä työ” kantaa hedelmää moneen suuntaan.

Itse parisuhdetyö työnä on ollut kaikki nämä vuodet palkitsevaa. Olen ollut kannustavissa ja innostavissa yhteistyökuvioissa toisten kanssa. Toisten kanssa ideoiminen ja toteuttaminen on ollut ja on edelleen kivaa.

Katso Arjan videotervehdys:

Avainsanat: