Ammatillisia kohtaamisia sateenkaaren sävyissä

Ammattilaiset

Parisuhdetyötä tekeville ammattilaisille suunnatussa Ammatillisia kohtaamisia sateenkaaren sävyissä -seminaarissa käsiteltiin sateenkaari-ihmisten parisuhdeasioita monesta eri näkökulmasta. Koulutustilaisuuden järjesti Parisuhdekeskus Katajan Sateenkaariparit -hanke (RAY 2014-2016) maaliskuussa 2017.

Seksuaalisuus, sukupuolinen identiteetti, parisuhde ja perhe ovat yksilön hyvinvointiin keskeisesti vaikuttavia tekijöitä. Hyvinvoivat perheet ja tyytyväiset parit rakentavat parempaa yhteiskuntaa. Yhdenvertaisuuden periaatteet ja tasa-arvoinen avioliittolaki velvoittavat yhteiskuntaa sekä sosiaalialan järjestöjä tarjoamaan tasa-arvoisia palveluja kaikille.

Meillä oli ilo ja kunnia vastaanottaa presidentti Tarja Halosen tervehdys seminaariväelle:

Tästä voit tutustua myös asiantuntijapuheenvuorojen esitysmateriaaleihin (katso pdf klikkaamalla otsikkoa):

Oma sukupuoli ja suuntautuminen voimavaraksi
Maarit Huuska, Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä ja perheterapeutti

Jokaisella on sukupuoli ja suuntautuminen. Mitä oma kasvuhistoria ja itsetuntemus merkitsee asiakaskohtaamisissa? Miten ammattiauttajan työssä oma sisäinen kokemus sukupuolesta ja suuntautumisesta – ehkä moninaisena ja elämän aikana muuttuvana - voi olla voimavara. Olit sitten binaari tai et, hlbtiq tai hetero ja cis.

Jännitteinen biseksuaalisuus parisuhdepuheessa
Annukka Lahti, väitöskirjatutkija, Jyväskylän yliopisto

Julkisessa keskustelussa samaa sukupuolta olevien avioliitoista ollut lähes näkymätöntä, että monilla ihmisillä on elämänsä aikana haluja, romanttisia tunteita ja suhteita eri sukupuoliin. Biseksuaalisuuteen liitetään kulttuurisesti oletuksia yliseksuaalisuudesta ja promiskuiteettisuudesta, eikä sitä pidetä yhtä pysyvänä identiteettinä kuin homo- ja heteroseksuaalisuutta. Tarkastelen puheenvuorossani, miten nämä käsitykset vaikuttavat biseksuaalien ja heidän kumppaneidensa suhteissa. Mitä bi-naisten ja kumppaneiden kokemukset opettavat nykyparisuhteissa elämisestä?

Yhdenvertaisuus
Anna Moring, projektipäällikkö, Monimuotoiset perheet

Miltä yhdenvertaisuus tuntuu? Miten ihminen kohdataan yhdenvertaisesti? Miltä tuntuu, kun yhdenvertaisuus puuttuu? Ihmisellä, jota ei ole koskaan syrjitty, ei usein myöskään ole kokemusta yhdenvertaisuudesta. Oma asema yhdenvertaisena ei yksinkertaisesti ole juolahtanut hänen mieleensä, koska se on niin itsestään selvä. Puheenvuoro herättelee kuulijoita yhdenvertaisuuden kokemukseen ja haastaa pohtimaan omaa ammatillista asemaansa yhdenvertaisuuden kannalta.

Parintajuinen ammattilainen – miten huomioin parisuhteiden moninaisuutta osana arkipäivän hoitotyötä?
Janna Rantala, pari- ja perhepsykoterapeutti

Vaikka parisuhde vaikuttaa monin tavoin psyykkiseen ja fyysiseen terveyteemme, se nousee harvoin keskustelun aiheeksi terveydenhuollossa asioidessa. Miten, miksi ja milloin ammattilainen voi ottaa puheeksi parisuhteen? Miten huomioida suhteiden moninaisuus, kuten sateenkaariparit? Ja kuinka korjata tilanne, jos ehti jo mokata …?

Älä oleta – kysy mielummin
Laura Mäntylä, yliopistopappi

Sateenkaariparit
Terhi Väisänen, Parisuhdekeskus Kataja

 

Lisätietoa teemoista myös Sateenkaariparit -hankkeen yhteistyökumppaneilta:

Sateenkaariperheet ry, Seta ry, Transtukipiste (Setan erillisyksikkö) sekä Setan paikallisjärjestöt – Jyväskylän Seta ry, Lahden Seta ry, Rovaniemen Seta ry, Saimaan Seta ry, Pirkanmaan Seta ry, Helsingin seudun Seta ry ja Mummolaakso ry, Yhteysliike ja Helsingin seurakuntayhtymän erityisnuorisotyönkeskus Snellu.

Avainsanat: