Äitikaveri tukee myös parisuhteessa

Blogi

Ystävät ovat aina olleet tärkeitä, mutta itselleni äitikaverit ovat muodostuneet äärimmäisen tärkeiksi juuri ruuhkavuosien aikana.

Äitikaverille puretaan huolet vauva-arjesta ja teinien temppuiluista, mutta myös parisuhteesta. Äitikaveri on mahtava tukipilari, koska hän on usein itsekin äiti ja tietää miten vaikea on joskus yhdistää vanhemmuus ja parisuhde. Äitikaveri tietää myös sen miten vahvasti vanhemmuus lujittaa parisuhdetta.

Äitikaverin vankkumaton tuki ei petä koskaan. Vuosien mittaan äitikaveri muistaa parisuhteenne historian ja parhaat yksilöt varoittavat karikoista jo etukäteen. Kaikkea parisuhteen kiemuroita ja kumppanin henkilökohtaisia asioita ei äitikavereillekaan jaeta, mutta usein moni harmitus laantuu jo äitikaverille soitettaessa.

Äitikaverin salassapitovelvollisuus on pyhä, ja hän palauttaa mieleen myös parisuhteen hyviä puolia, kun oma ajatus rypee pohjamudissa.

Kaikilla pariskunnilla on omat haasteensa ja vuosien mittaan äitikaveri oppii kysymään juuri oikeat kysymykset: ”No, mites teillä meni? Muistitko nyt se yhden jutun?”. Parhaassa tapauksessa äitikaverit tukevat toisiaan vuorotellen. Ensin toinen kertoo omista parisuhteen kiemuroista ja sitten toinen. Molempien tilanteet käsitellään intensiivisesti, täydellisellä luottamuksella ja useasta näkökulmasta. Äitikaveri kommentoi ja pohtii tilannetta parhaalla äitikaverin asiantuntemuksellaan ja muistaa ottaa huomioon sekä ympäristön että sen vaikutuksen.

Äitikaveri kertoo rehellisesti, jos itse on ylireagoinut johonkin parisuhteen tilanteeseen. Usein äitikaveri puolustaa myös kumppania. Äitikaveri osaa myös pitää suunsa kiinni oikeassa paikassa. Joskus tilanteet puidaan puhelimitse hätäpalaverissa, joskus lenkillä ja kahvitellen ja joskus ihan pitkän kaavan mukaan iltaa istuen.

Vaikutus on aina sama: äitikaverin tuki auttaa aina.

Avainsanat:
Hanna Lehtonen

Hanna Lehtonen

Kirjoittaja on tukeavanhemmille.fi -sivuston perustaja, päätoimittaja ja bloggari sekä äiti, vaimo ja Väsynyt äiti – apua uupumukseen ja unettomuuteen (2016) kirjan kirjoittaja